Architectuur

Domein

De domeinpagina Architectuur bevat met name cijfers over de arbeidsmarkt en gaat in op ontwikkelingen zoals de rol van de architect in transitietijd en versnippering van de beroepsgroep. Architectuur als domein omvat de vier disciplines architectuur, stedenbouw, interieurarchitectuur en tuin- en landschapsarchitectuur. Samen met het domein Design valt Architectuur onder de bredere ontwerpsector, zie ook de domeinpagina Ontwerp. 

Depot Boijmans Van Beuningen / Fotografie: Lisa Maatjens

Samenvatting

Architecten en ontwerpers zijn belangrijk voor het laten slagen van transities zoals klimaatadaptatie en de omschakeling naar kringlooplandbouw. Steeds vaker worden architecten als experts van verandering betrokken bij sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Maar met dit werken vanuit opgaven verandert logischerwijs ook de rol van de architect binnen het vakgebied. En door schaalverkleining en versplintering in de arbeidsmarkt is een aanzienlijke groei van het aantal zelfstandigen zichtbaar. Dit maakt de positie van de (zelfstandige) architect kwetsbaar. Grotere bureaus zijn beter bestand tegen financiële risico’s, waardoor zij vaker (kunnen) meedoen met aanbestedingen. 

Wanneer gekeken wordt naar genderverhoudingen in de architectuursector, zijn vrouwen meestal in de minderheid en ook internationaal komt Nederland er bekaaid vanaf. Niettemin zien we een opmars van vrouwen op architectuurgerelateerde opleidingen, en ook initiatieven om de sector inclusiever te maken zijn zichtbaar. 

Inleiding en kerncijfers

Binnen het domein Architectuur beschouwen we vier disciplines: architectuur, stedenbouw, interieurarchitectuur en tuin- en landschapsarchitectuur. Beleidsmatig maakt architectuur deel uit van de bredere ontwerpsector – waar ook design en digitale cultuur onder vallen – en van de culturele en creatieve industrie.

De titels architect, stedenbouwkundige, interieurarchitect en tuin- en landschapsarchitect worden beschermd door de Wet op de Architectentitel (1987). Het Bureau Architectenregister geeft uitvoering aan de wet en beheert de officiële registratie van architecten – een registratie is nodig om als architect zelfstandig opdrachten aan te mogen nemen. Een wijziging van de wet maakt dat sinds 2015 naast een masterdiploma in een van de disciplines, het succesvol doorlopen van een Beroepservaringperiode (BEP) voorwaarde is voor inschrijving in het Architectenregister. Tijdens de Beroepservaringperiode doen afgestudeerden in een periode van twee jaar werkervaring op onder begeleiding van een mentor binnen de gekozen discipline. Met de invoering van de BEP werd beoogd de kloof tussen het onderwijs en de beroepspraktijk te overbruggen.

Eind 2023 telde het Architectenregister in totaal 13.976 registraties. De grootste groep met een beschermde titel zijn de architecten, die goed zijn voor 77 procent van de registraties (Architectenregister 2024). Een klein deel van de architecten heeft ook een tweede titel, voornamelijk als interieurarchitect of stedenbouwkundige. Het Architectenregister ziet dat de belangstelling voor inschrijving onder een tweede titel toeneemt. Het bureau merkt op dat door de groeiende interdisciplinariteit in het veld, steeds meer architecten werkervaring opdoen in een discipline die niet dezelfde is als hun oorspronkelijke studie. Het Architectenregister moedigt ingeschrevenen aan de expertise in een andere discipline te formaliseren, om zo beide titels te mogen voeren (Architectenregister 2023).

Inschrijvingen register

n

Bron: Architectenregister

Op basis van een benchmark onder haar leden, rapporteert de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) over 2022 een geschatte omzet van 1.055 miljoen euro. Een gemiddeld architectenbureau realiseerde daarbij een omzet van 502.000 euro. Het grootste deel van de omzet kwam voort uit de woningbouw (48 procent), gevolgd door kantoren (12 procent), gezondheidszorg (9 procent) en overige projecten (9 procent). Grotere bureaus laten hierbij een gevarieerdere opdrachtenportefeuille zien, terwijl kleinere bureaus zich voornamelijk richten op woningbouw. De omzet werd voor een groot deel gegenereerd door opdrachten van particulieren (29 procent), met name bij kleinere bureaus tot 10 fte – bij grotere bureaus zijn projectontwikkelaars belangrijke opdrachtgevers (BNA 2023). 

Cijfers van het CBS laten zien dat stedenbouwkundigen gemiddeld het hoogste uurloon (36 euro per uur) hebben en interieurarchitecten het laagste met 27 euro per uur (CBS 2023a). 

Geldstromen

Onderstaande visualisatie bevat data over (1) de omzet van de architectenbranche en (2) het gemiddelde uurloon per subdiscipline. Via de tabbladen boven elke figuur kan gewisseld worden tussen de verschillende grafieken.

€ x 1.000.000

Bron: BNA en CBS

Wat willen we verder weten over het domein Architectuur?

In de toekomst zouden we met de Cultuurmonitor meer aandacht willen besteden aan architectuur en beroepsonderwijs. De vraag is bijvoorbeeld hoeveel ontwerpers er werkelijk doorstromen en waar zij vervolgens terechtkomen, ook buiten de praktijk van een ontwerpbureau. Er is daarnaast nog onvoldoende zicht op het effect van de Beroepervaringperiode (een verplichting voor de officiële registratie als architect) op de instroom in het Architectenregister (Kempen et al. 2021).

De architectenbranche is bovendien niet gebonden aan landsgrenzen. Het is bij uitstek een domein dat vanuit een internationaal perspectief bezien moet worden. Vanuit het cultuurbeleid wordt deze internationale positie van ontwerpers gestimuleerd (Uslu, 2022). Niet alleen zijn Nederlandse architecten en bureaus werkzaam in het buitenland, ook Nederland zelf trekt veel internationale studenten en werknemers aan. De impact van deze tweesporige wisselwerking op het Nederlandse ontwerpklimaat verdient nadere aandacht.

Op het gebied van maatschappelijke opgaven is het wenselijk dat architecten of ontwerpers zich voldoende bewust zijn van de diversiteit in de samenleving. Daarom is diversiteit in de architectuursector zelf een belangrijke voorwaarde om recht te kunnen doen aan de verscheidenheid aan behoeften en voorkeuren wat betreft de eigen leefomgeving. Hoewel er zicht is op de genderverhouding onder architecten, betreft dit alleen de ingeschrevenen van het Achitectenregister, die slechts een deel van de werkzame personen uitmaken in het domein Architectuur. Daarnaast is er in de gehele sector maar weinig zicht op diversiteit in afkomst of etniciteit.

Meer weten over het domein Architectuur?

Bekijk meer data over het domein Architectuur in het Dashboard van de Cultuurmonitor.

Meer literatuur over het domein Architectuur is te vinden in de Kennisbank van de Boekmanstichting.

Vorige edities van de tekst op deze domeinpagina kunnen hier gevonden worden:
2021
2022

Literatuur

Architectenregister (2023) Jaarverslag 2022. Den Haag: Architectenregister. 

Architectenregister (2024) Jaarverslag 2023. Den Haag: Architectenregister. 

Architectuur Lokaal (2016) Tussen de regels: beter aanbesteden van architectuuropdrachten. Amsterdam: Architectuur Lokaal. 

Architectuur Lokaal (2019) Portfolio: prijsvraagcultuur in Nederland. Amsterdam: Architectuur Lokaal. 

Atelier Rijksbouwmeester et al. (2020) Ruimte in transitie: jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector / 2020. Den Haag: Atelier Rijksbouwmeester.

BNA (2022) ‘Bureaus kieskeuriger bij architectenselecties’. Op: www.bna.nl, 4 juli.

Boer, M. de (2020) ‘Blog – Hoe overleeft de binnenstad een lockdown?‘. Op: www.dearchitect.nl, 16 april.

BZK en OCW (2020) Actieprogramma ruimtelijk ontwerp 2021-2024: ontwerp verbindt. Den Haag: BZK en OCW. 

CBS (2021a) ‘Kunstenaars en werkenden in overige creatieve beroepen, 2017/2019’. Op: www.cbs.nl, 7 juni.  

CBS (2021b) ‘Werkzame beroepsbevolking’. Op: www.cbs.nl, 18 mei. 

CBS (2022) ‘CBS introduceert nieuwe indeling bevolking naar herkomst’. Op: www.cbs.nl, 16 februari.

CBS (2023a) ‘Kenmerken van architecten, 2021’. Op: www.cbs.nl, 5 april. 

CBS (2023b) ‘Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen, 2022’. Op: www.cbs.nl, 7 december. 

College van Rijksadviseurs (2024) Ontwerpen aan transities: Zes adviezen voor het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp 2025-2028. Den Haag: College van Rijksbouwmeester en Rijkadviseurs. Den Haag: College van Rijksbouwmeester en Rijkadviseurs.

Engelshoven, I.K. van (2019) Uitgangspunten cultuurbeleid 2021-2024. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Hannema, K. (2022) ‘Vak- én publieksjury kiezen vernieuwd Museum Singer Laren tot Beste Gebouw‘. Op: www.volkskrant.nl, 12 mei.

Heebels, B. en R.C. Kloosterman (2016) Van binnen naar buiten. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. 

Kempen, S. van et al. (2021) De ruimtelijke ontwerpsector ontleed: jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector / 2021. Den Haag: Atelier Rijksbouwmeester. 

Koetsenruijter, R. en R.C. Kloosterman (2018) Ruimte voor de architect: een onderzoek naar de veranderingen in positie van architecten in Nederland, 2008-2018. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. 

Mirza & Nacey Research (2023) The Architectural Profession in Europe 2020: A Sector Study. Brussel: Architects’ Council of Europe.

Raad voor Cultuur (2018) Ontwerp voor de toekomst: pleidooi voor creatieve reflectie op maatschappelijke vraagstukken. Den Haag: Raad voor Cultuur. 

Rutten, P. et al. (2019) Monitor Creatieve Industrie 2019: Nederland, top-10 steden, creatieve bedrijven en beroepen. Hilversum: Stichting Media Perspectives. 

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (2020) ‘Ontwerpend onderzoek: geen doel maar middel‘. Op: www.stimuleringsfonds.nl, 11 maart.

Verantwoording tekst en beeld

Redactie: Een eerdere versie van deze pagina is geschreven door Maartje Goedhart en Sabine Zwart.

Gesprekspartners: In 2021 hebben we verschillende personen gesproken ten behoeve van informatieverzameling voor de ontwikkeling van deze domeinpagina.

Beeld: Depot Boijmans Van Beuningen / Fotografie: Lisa Maatjens.

Feedback gezocht!

Wat vind jij van de Cultuurmonitor? We horen graag wat je ervaring is. Help ons door een korte enquête in te vullen. Alvast bedankt!

Liever later invullen? De link naar deze enquête vind je ook terug op onze homepage.

Naar de enquête