Jaarrapportage

De Jaarrapportage biedt jaarlijks een overzicht van de belangrijkste onderwerpen en ontwikkelingen in de culturele sector. Elke Jaarrapportage bestaat uit één of meerdere artikelen waarin vanuit een overkoepelend perspectief naar de sector  wordt gekeken, alsook uit de meest recente versies van alle domein- en themapagina’s. De Jaarrapportage vormt daarmee tevens het archief van de Cultuurmonitor.

Illustratie: Fadi Nadrous

Jaarrapportage 2023

De Jaarrapportage geeft elk jaar een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen en veranderingen in de culturele sector. De meeste domein- en themapagina’s zijn de afgelopen maanden bijgewerkt. Gegevens over 2022 en, indien beschikbaar, 2023 zijn verzameld en alle analyses zijn bijgewerkt. Enkele pagina’s, zoals Muziek, Cultuur in de regio en Cultuur en participatie, zijn volledig vernieuwd.

In het Dashboard kun je veel meer indicatoren vinden dan voorheen. Je kunt nu gegevens bekijken op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Daarnaast zijn er handige nieuwe functies toegevoegd, zoals het selecteren van meerdere indicatoren, een zoekbalk en mogelijkheden om specifieke gemeenten of provincies met elkaar te vergelijken. Ook door de tijd heen.

Inleiding en overkoepelende hoofdstukken

Verantwoording

Jaarrapportage 2022

In 2022 stonden de themapagina’s centraal: voor de bestaande pagina’s is een volledig nieuwe analyse geschreven, en Cultuur in de regio en Digitale transformatie zijn als nieuwe thema’s toegevoegd. Daarnaast zijn de domeinpagina’s gedurende het jaar meerdere keren geüpdatet en geactualiseerd.

Inleiding en overkoepelende hoofdstukken

PDF

De Jaarrapportage 2022 is ook als PDF te lezen en te downloaden.

Presentatie

De Jaarrapportage 2022 van de Cultuurmonitor werd op 31 januari 2023 gepresenteerd in de Kunsthal in Rotterdam. In het eerste deel van de middag presenteerden de onderzoekers achter de Cultuurmonitor de belangrijkste inzichten en namen de inspirerende woorden van schrijver Munganyende Hélène Christelle het publiek mee naar verschillende werelden. In de tweede helft van het programma begeleidde Studio Monnik een collectieve verbeeldingsoefening: hoe ziet de culturele sector eruit in 2053? Het eerste deel van het programma is hier terug te kijken.

Jaarrapportage 2021

PDF

De Jaarrapportage 2021 is als PDF te lezen en te downloaden.

Presentatie

De Jaarrapportage 2021 van de Cultuurmonitor werd op 14 december 2021 gepresenteerd tijdens een livestream vanuit Tivoli Vredenburg in Utrecht. Na een presentatie van de belangrijkste resultaten volgden twee panelgesprekken. In het eerste gesprek spraken Jolanda Spoel, Sjoerd Feitsma en Viktorien van Hulst over verliezen, verschuivingen en kansen als gevolg van de coronacrisis. In het tweede gesprek gingen Derk de Geus, Janice Deul en Trilce Navarette in op de rol van de culturele en creatieve industrie in de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. De presentatie is online terug te kijken.