Erfgoed

Domein

Het domein Erfgoed in de Cultuurmonitor gaat in op vier erfgoedvormen: roerend, onroerend, immaterieel en digitaal (ontstaan) erfgoed. Op deze pagina is er extra aandacht voor de laatste twee categorieën en de wisselwerking tussen erfgoed en de samenleving. Daarnaast gaat de pagina in op beleids- en andersoortige ontwikkelingen in de sector en geeft inzicht in kerncijfers over erfgoed.

Samenvatting

Erfgoed leeft: bijna 90 procent van de Nederlanders ouder dan twaalf jaar bezoekt, beoefent, bekijkt of bestudeert cultureel erfgoed in al zijn verschillende vormen. Nederland telt 629 musea die in 2023 31,5 miljoen bezoekers ontvingen, 61.679 gebouwde rijksmonumenten en vele honderden vormen van levend cultureel erfgoed, zoals gebruiken en tradities.

Deze betrokkenheid onderstreept dat het bij erfgoed draait om de samenleving. Er is een verandering gaande waarbij de focus verschuift van experts die bepalen wat cultureel erfgoed is naar meer betrokkenheid van allerlei groepen uit de samenleving. Deze verandering zien we terug in onder andere het Verdrag van Faro, initiatieven die gericht zijn op het betrekken van meer en bredere groepen uit de maatschappij, de discussies over en omgang met koloniaal erfgoed, en de toenemende interesse voor en participatie in immaterieel erfgoed. Dat steeds meer erfgoed is gedigitaliseerd en digitaal beschikbaar komt, helpt daarbij. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen om erfgoed duurzaam te behouden en te beschermen.

Overzicht en kerncijfers

Erfgoed leeft volop onder de Nederlandse bevolking. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), blijkt dat in 2024 bijna 90 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder cultureel erfgoed bezoekt, beoefent, bekijkt of bestudeert. 6 miljoen Nederlanders, 38 procent van de bevolking, zet zich in de vrije tijd actief in voor erfgoed. Deze bevindingen sluiten aan op de resultaten van de tweejaarlijkse vrijetijdsomnibus (VTO), waaruit al jaren blijkt dat Nederlanders in grote getalen erfgoed bezoeken en beoefenen (lees hier meer over op Cultuur en participatie).

Erfgoed omvat een veelvoud aan objecten en activiteiten in het culturele leven. Het weerspiegelt de wijze waarop de samenleving naar zijn omgeving kijkt en wat individuen en groepen koesteren. De Erfgoedwet definieert cultureel erfgoed dan ook als volgt: “uit het verleden geërfde materiële en immateriële bronnen, in de loop van de tijd tot stand gebracht door de mens of ontstaan uit de wisselwerking tussen mens en omgeving, die mensen, onafhankelijk van het bezit ervan, identificeren als een weerspiegeling en uitdrukking van zich voortdurend ontwikkelende waarden, overtuigingen, kennis en tradities, en die aan hen en toekomstige generaties een referentiekader bieden.” (Bussemaker 2015)

Daarmee zijn erfgoed en ons begrip ervan doorlopend in beweging en onderhevig aan de manier waarop de samenleving zich ontwikkelt.

Vier erfgoedvormen
Erfgoed is enorm breed en veelzijdig. In deze monitor ligt de focus op vier erfgoedvormen, die vaak nauw met elkaar verbonden en soms ook overlappend zijn. Daarbij worden de volgende definities gehanteerd:

  • Roerend erfgoed: tastbaar erfgoed dat verplaatsbaar is, zoals fysieke archieven en museale objecten. Ook mobiel erfgoed valt hieronder, zoals bijvoorbeeld antieke vervoersmiddelen (Rijksoverheid z.j.).
  • Onroerend erfgoed: tastbaar en plaatsgebonden erfgoed, zoals historische gebouwen en monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten.
  • Immaterieel erfgoed: niet tastbaar erfgoed in de vorm van cultuuruitingen die gemeenschappen, groepen of individuen een gevoel van identiteit geven. Nog meer dan andere vormen van erfgoed, is dit erfgoed dynamisch en wordt het steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en interacties (KIEN z.j.). Denk hierbij aan ambachten (molenaarsambacht, stoelenvlechten, bijenhouden), uitvoerende kunsten (shanties zingen, tambú) of festiviteiten en vieringen (Zomercarnaval Rotterdam, Pride Amsterdam, Koningsdag).
  • Digitaal erfgoed: gedigitaliseerd tastbaar erfgoed (materiaal waarvan een digitale reproductie is gemaakt), digitaal ontstaan (digital born) erfgoed, dat niet buiten de digitale wereld bestaat en digitale informatie over erfgoed (beschrijvingen van erfgoedobjecten, ook wel metadata genoemd) (Grooten et al. 2008). Voorbeelden zijn games, websites en webvideos, maar ook digitale scans of foto’s van erfgoed en archiefmaterialen.

De erfgoedsector is continu in beweging. Naast nieuwe initiatieven en voornemens om al dit erfgoed, erfgoedprofessionals en erfgoedbeleving beter te beschermen en te steunen, zijn er tegelijkertijd zorgelijke signalen over de duurzaamheid en de toekomst van dit gedeelde erfgoed (zie Uitdagingen en bedreigingen: het beschermen van erfgoed.

Kerncijfers

Onroerend erfgoed
De RCE verzamelt al jaren gegevens over de staat van het Nederlandse roerende, onroerende, immateriële en digitale erfgoed. Feiten en cijfers over gebouwde en archeologische monumenten, musea en collecties en historisch landschap worden gepresenteerd in de Erfgoedmonitor. Eind 2024 telt Nederland 61.686 gebouwde rijksmonumenten, waaronder molens, kastelen, kerken en aangelegd groen, zoals parken en tuinen van buitenplaatsen. Veruit het grootste deel bestaat echter uit woningen en woningbouwcomplexen (31.517), gevolgd door boerderijen, molens en bedrijven (9.894). Nederland telt daarnaast ook 1.464 archeologische rijksmonumenten.

Bron: Erfgoedmonitor (2025)
Bron: Erfgoedmonitor (2025)
Bron: Erfgoedmonitor (2025)

Bovenstaande visualisaties bieden inzicht in de gebouwde rijksmonumenten, monumentale stads- en dorpsgezichten en archeologische rijksmonumenten die Nederland telt. Eén archeologisch rijksmonument bevindt zich in de Noordzee.

Musea en roerend erfgoed
Nederlandse musea ontvingen in 2023 31,5 miljoen bezoekers, waarvan ruim een kwart uit het buitenland kwam. Dit aantal buitenlandse bezoekers ligt nog wel lager dan voor de coronapandemie. Maar omdat Nederlanders vaker musea bezoeken dan daarvoor, zijn de totale bezoekersaantallen weer terug op het niveau van voor 2020. Meer dan de helft van alle musea bevinden zich in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland. De totale omzet bedroeg 1,49 miljard euro, waarvan iets minder dan de helft uit eigen inkomsten kwam. De sector lijkt de coronapandemie financieel goed te hebben doorstaan en heeft ook na het wegvallen van de tijdelijke coronasteun de omzet weer zien stijgen. Deze is sinds 2015 bovendien harder gestegen dan de inflatie. Tegelijkertijd hebben middelkleine en kleine musea het nog altijd moeilijk: zij hebben te maken met minder bezoekers en inkomsten en oplopende kosten. Meer dan 45.000 mensen, van wie twee derde stagiair of vrijwilliger is, werkt in de museale sector. Bijna twee op de drie musea zijn geschiedenismusea (CBS 2025a, CBS 2025b).

Bron: CBS (2025a)
Bron: CBS (2025a)
€ x 1.000.000 | Bron: CBS (2025a)

De data over de jaren 2020-2023 hebben in de brondata van het CBS een voorlopige status. In zijn museumstatistieken telt het CBS de provincies Utrecht en Flevoland bij elkaar op. Hier is deze optelsom van beide provincies bij zowel Utrecht als Flevoland ingevuld.

Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed wordt in de inventaris van het KIEN in kaart gebracht: in 2024 zijn in totaal 209 verschillende vormen van levend cultureel erfgoed geregistreerd. Hiervan is de grootste categorie ‘Festiviteiten, rituelen en sociale praktijken’, waar bijvoorbeeld Koningsdag, verschillende bloemencorso’s, nachtcultuur of de traditie ‘kopro beki’ onder vallen.

Bron: KIEN (2024)
% | Bron: CBS (2025a)
% | Bron: CBS (2025a)

De data over de verschillende vormen van immaterieel erfgoed tellen op tot een hoger totaal dan in de tekst wordt genoemd. Dit komt doordat één item in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland onder meerdere categorieën kan vallen. De data over de jaren 2020-2023 hebben in de brondata van het CBS een voorlopige status.

Digitaal erfgoed
In 2023 was 61 procent van museumcollecties gedigitaliseerd en 28 procent via internet toegankelijk voor het publiek, waarbij grote musea wel verder in dit proces zijn dan kleinere musea. Kunstmusea hebben al meer dan driekwart van hun collecties gedigitaliseerd, waarvan 40 procent ook digitaal te bekijken is. Geschiedenismusea hebben 60 procent gedigitaliseerd, maar pas een kwart is ook voor bezoekers online te zien. Musea voor natuurhistorie en volkenkunde en bedrijf en techniek hebben de helft van hun collecties gedigitaliseerd en daarvan is 20 tot 30 procent digitaal beschikbaar. Vaak lopen geregistreerde musea wat betreft digitalisering wel voor op niet geregistreerde musea (CBS 2025a).

Erfgoedparticipatie
Uit onderzoek van de RCE en KIEN uit 2024 blijkt dat 88 procent van de Nederlanders geïnteresseerd is in erfgoed, bijna vier op de tien zet zich actief in voor erfgoed, 77 procent bezoekt erfgoed en 73 procent heeft over erfgoed gelezen. Driekwart van de Nederlanders hield zich op een van deze manieren bezig met immaterieel erfgoed en onroerend erfgoed, zes op de tien met roerend erfgoed en bijna de helft met historisch onderzoek en archeologie.

Meer dan een op de zes heeft digitaal een museum of tentoonstelling bezocht (Swartjes, de Hoog 2024). Daarnaast heeft bijna 40 procent van de Nederlanders via het internet informatie opgezocht over oude gebruiken, ambachten of tradities, historische gebouwen, voorwerpen of gebeurtenissen, of lokale of regionale geschiedenis. Uit eerder onderzoek uit 2019 blijkt dat 80 procent van de Nederlanders gebruikmaakt van digitaal erfgoed (Mulder et al. 2019).

Bron: Swartjes, de Hoog (2024)
Bron: Swartjes, de Hoog (2024)



Internationale erkenning van erfgoed in Nederland
Ook in internationaal verband, via Unesco en de Europese Unie, is erfgoed in Nederland erkend als van onschatbare culturele waarde. Nederland telt twaalf Unesco werelderfgoedsites en Curaçao één. Op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid van Unesco staan vijf Nederlandse vormen van immaterieel erfgoed. Verder heeft Nederland 21 inschrijvingen op het ‘Memory of the World’-Register van Unesco staan. En per 2024 heeft het 14 inschrijvingen bij het aparte Nederlands Memory of the World Register, documentair erfgoed met een specifiek belang voor Nederland. Tot slot hebben momenteel vier Nederlandse plaatsen een Europees erfgoedlabel.

Wat willen we verder weten over het domein Erfgoed?

De komende periode richt de Cultuurmonitor zich meer op het Caribische deel van het Koninkrijk, waar een levendige erfgoedsector bestaat. In de afgelopen jaren zijn diverse studies verschenen over dit erfgoed, zijn sporen en de manier waarop het vandaag de dag wordt gebruikt. Een goed voorbeeld is de bundel Antilliaans erfgoed onder redactie van Gert Oostindie en Alex van Stipriaan. Enkele jaren eerder verscheen al Boekman #128: Cultuur in het Caribisch deel van het Koninkrijk. KIEN werkt daarnaast in samenwerking met de Caribische eilanden aan eigen websites voor immaterieel erfgoed, zodat de eilanden eigen erfgoeddossiers met inventarissen kunnen bijschrijven. De website van Bonaire is sinds maart 2022 online. De samenwerking met het Caribisch deel van het Koninkrijk rondom digitaal erfgoed is versterkt in de nieuwe nationale strategie digitaal erfgoed. Het Dutch Caribbean Digital Heritage Network en het Netwerk Digitaal Erfgoed beogen in de periode 2025-2028 nauwer samen te werken.

Verder is het belangrijk de bestaande en eventuele nieuwe initiatieven voor meer meerstemmigheid en inclusie binnen de sector te blijven volgen en met name hoe die meerstemmigheid vorm krijgt. Ook is het van belang om de kennis over immaterieel erfgoed te vergroten via meer structurele en kwantitatieve data over wie, waar en hoe vaak dit erfgoed beoefend wordt. Waar liggen de wortels van gedeelde praktijken en gebruiken precies, waar en door hoeveel mensen wordt het vandaag beoefend? De nieuwe erfgoedbeoefening monitor kan mogelijk nieuwe inzichten opleveren. De resultaten hiervan worden in de loop van 2025 bekend gemaakt.

Data over digitaal erfgoed zijn eveneens niet altijd toegankelijk of beschikbaar. Welke indicatoren gebruik je, bijvoorbeeld om digitaal gebruik, bezoeken en bezoekers, te meten? En hoe verhouden deze zich tot fysiek bezoek of gebruik, zoals een bezoek aan een archief of museum? Het is van belang met de Cultuurmonitor aansluiting te vinden op deze ontwikkelingen.

Meer weten over het domein Erfgoed?

Bekijk meer data over het domein Erfgoed in het Dashboard van de Cultuurmonitor.

Meer literatuur over het domein Erfgoed is te vinden in de Kennisbank van de Boekmanstichting.

Vorige edities van de tekst op deze domeinpagina kunnen hier gevonden worden:
2021
2022
2023

Bronnen

Figuren:

CBS (2025a), Musea, naar provincie, registratie, aard collectie en grootte 2015-2023. Op: www.cbs.nl, 14 januari

KIEN (2024), Cijfers Inventaris Erfgoed monitor. Aantal Bijschrijvingen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland in de periode 2012-2024 verdeeld over de verschillende domeinen. Arnhem: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

RCE (2025) De Erfgoedmonitor, Op: erfgoedmonitor.cultureelerfgoed.nl

Swartjes, B., T. de Hoog (2024) Cultuur en participatie. Op: www.cultuurmonitor.nl, 2 september

Literatuur:

Blaker, N., J. Veldkamp, A. Joosse et. al. (2024) Trends in de museumsector: museumcijfers 2023. Amsterdam: Stichting Museum, Museumvereniging.

Boer, T. de, M. Lauwers (2019) Collectieplan 2019 Beeld en Geluid. Hilversum: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Broek, A. van den en Y. Gieles (2018) Het culturele leven: 10 culturele domeinen bezien vanuit 14 kernthema’s. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bruins, E. (2024) Verbetering Erfgoedwet en erfgoedzorg. Den Haag: Ministerie van Onder­wijs, Cultuur en Wetenschap.

Bruins, E., R. van Muilekom, N. Kramers (2025) Bestuurlijke afspraken cultuurbeoefening 2025-2028. In: Staatscourant nr. 1756, 10 januari

Bussemaker, M. (2015) Bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel erfgoed (Erfgoedwet). Tweede Kamer 34109, nr. 3.

CBS (2025a) Musea, naar provincie, registratie, aard collectie en grootte 2015-2023. Op: www.cbs.nl, 14 januari

CBS (2025b) Consumentenprijzen; prijsindex 2015=100. Op: www.cbs.nl, 11 maart

Colman, D. (2024) Houd je erfgoed levend. Indisch, Moluks, Papua en Peranakan immaterieel erfgoed in Nederland. Utrecht: Stichting Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg

DEN (2017) ENUMERATE / De Digitale Feiten 2016-2017Den Haag: DEN Kennisinstituut Digitale Cultuur.

DEN (z.j.) ‘Focusmodel: Succesvolle digitale transformatie vereist een geïntegreerde aanpakOp: www.den.nl

Dijkgraaf, R. (2024) Reactie op schriftelijk overleg Vierlandenoverleg OCW en voortgang Caribische landen. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Engelshoven, I. van (2019) Uitgangspunten cultuurbeleid 2021-2024. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Engelshoven, I. van (2021) Over de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving. Den Haag: Ministerie van Onder­wijs, Cultuur en Wetenschap.

De Erfgoedstem (2023) Minder rijksmonumenten. Op: erfgoedstem.nl, 1 maart

Eye Filmmuseum (2024) Ondernemingsplan. AFK vierjarige subsidies 2025-2028. Amsterdam: Stichting Eye Filmmuseum.

Fonds voor Cultuurparticipatie (2024) Cultuur doet. Beleid voor een veerkrachtige samenleving. Utrecht: Fonds voor Cultuurparticipatie.

FIM, Kunsten ’92, FRK (2024) Inbreng erfgoedsector voor commissiedebat Erfgoed op 17 oktober 2024. Amsterdam: Federatie Instandhouding Monumenten, Kunsten ’92, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit

Gräper-van Koolwijk, F. (2024a) Immaterieel erfgoed van, voor, door en iedereen. Den Haag: Ministerie van Onder­wijs, Cultuur en Wetenschap.

Gräper-van Koolwijk, F. (2024b) Kamerbrief bij Stand van de Uitvoering 2023 RCE. Den Haag: Ministerie van Onder­wijs, Cultuur en Wetenschap.

Gräper-van Koolwijk, F. (2024c) Kamerbrief Uitkomsten verkenning financieringsstelsel monumentenzorg en verduurzaming rijksmusea. Den Haag: Ministerie van Onder­wijs, Cultuur en Wetenschap.

Grooten, J. (et al.) (red.) (2008) ABC-DE, woordenboek voor digitaal erfgoed. Den Haag: DEN.

Harmens, E. (red.) (2023) Woorden verbinden mensen. Beleidsplan 2023-2026. Den Haag: KB Nationale Bibliotheek.

Huut, T. van (2022) ‘Ideologische’ angel lijkt eruit: musea stemmen over definitie’. Op: www.nrc.nl, 17 augustus 2022

ICOM (z.j.) ‘Museum definition’. Op: www.icom.museum.

IPO, VNG (2024) Structurele oplossingen nodig om erfgoed te behouden. Den Haag: IPO, VNG

KIEN (z.j.) ‘Wat is immaterieel erfgoed?’. Op: www.immaterieelerfgoed.nl

KVAN (2023) Het archief als nutsvoorziening. ‘van centrale naar verdeelstation’ Naarden: KVAN.

Leden, J. van der (2023) Teruggave koloniale cultuurgoederen. Niet het einde van een proces, maar een nieuw begin, Boekman Extra # 38. Amsterdam: Boekmanstichting

Leden, J. van der (2024a) Diversiteit in cultuurnota’s. Een reconstructie van veranderend cultuurbeleid, Boekman Extra # 46. Amsterdam: Boekmanstichting

Leden, J. van der (2024b) Immaterieel erfgoedbeleid in Nederland. Erfgoed in beweging, Boekman Extra # 47. Amsterdam: Boekmanstichting

Komen M. en R. Zandvliet (2024) Onderzoek naar erfgoedbeoefening. Veldwerkverslag 2024. Amsterdam: Ipsos I&O

Koren, D. (2024) Plantagehuizen grootste herbestemmingsopgave op Curaçao. In: Erfgoed Magazine, nr. 45-3, 6-10

Mulder, J., B. van Mil, S. Compagner en L. Wolters (2019) Onderzoek stand van zaken digitale toegankelijkheid en gebruik Nederlands erfgoedDen Haag: KwinkGroep.

NDE, OCW (2024) Nationale strategie digitaal erfgoed 2025-2028. Den Haag: Netwerk Digitaal Erfgoed, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

OCW (2017) Erfgoedbalans 2017. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

OCW (2021) Stand van het Nederlands Digitaal Erfgoed 2021: 1-meting naar aanleiding van het Intensiveringsprogramma 2019-2021. Utrecht: Dialogic in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Raad voor Cultuur (2023) Werkprogramma 2023-2024. Den Haag: Raad voor Cultuur.

Raad voor Cultuur (2024) Omgaan met gedeelde bronnen van het koloniale verleden. Den Haag: Raad voor Cultuur.

RCE (2024a) Missie, visie en strategie. Den Haag: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

RCE (2024b) Stand van de uitvoering 2023. Den Haag: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Rens, L. van, J. Mulder, M. Gayed, R. van Schelven (2023) Trendmonitor audiovisuele collecties in Nederland 2022. Hilversum: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Rijksoverheid (z.j.) Zorg voor roerend erfgoed. Op: www.rijksoverheid.nl.

Rijksoverheid (z.j.) Zorg voor onroerend erfgoed. Op: www.rijksoverheid.nl.

Rijksoverheid (z.j.) Zorg voor immaterieel erfgoed. Op: www.rijksoverheid.nl.

Small, Z. (2019) ‘A new definition of “museum’’ sparks international debate’. Op: www.hyperallergic.com.

Steketee, H. (2025) ‘Hoe nu verder met de oorlogsdossiers van het Nationaal Archief?’. Op: www.nrc.nl, 15 januari

Swartjes, B., T. de Hoog (2024) Cultuur en participatie. Op: www.cultuurmonitor.nl, 2 september

TNO (2023) Verkenning digitale transformatie en één digitale interactieve ruimte in de cultuursector. Eindrapportage TNO 2023 R10852.

Tweede Kamer (2024) Verslag van een commissiedebat Erfgoed op 17 oktober 2024. Den Haag: Tweede Kamer der Staten Generaal

Toebosch, T. (2024) Rijksmonumenten bedreigd door verkrotting. Op: www.nrc.nl, 27 november

Uitermark, J. (2024) Kamerbrief over voorgenomen besluit tot oprichting Stichting Herdenkingscomité Slavernijverleden. Den Haag: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Unesco (z.j.) ‘Dossier: Immaterieel erfgoed’. Op: www.unesco.nl.

Unesco (z.j.) ‘On(ver)vangbaar. De innovatieve kracht van the culture’. Op: www.unesco.nl.

Unesco Werkgroep Bonaire (2024) ‘Immaterieel erfgoed van Bonaire’, in: ErfgoedMagazine 45-3 (2024) 11-13.

Uslu, G. (2022a) Aanbieding advies ‘Onvervangbaar en Onmisbaar’ van de Commissie Collectie Nederland. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Uslu, G. (2022b) Meerjarenbrief – De kracht van creativiteit. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Uslu, G. (2023)Kamerbrief over teruggave van cultuurgoederen aan Indonesië en Sri Lanka | Kamerstuk. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Visser, J. en L. Kuiper (samenst.) (2021) Museumcijfers 2020. Amsterdam: Stichting Museum, Museumvereniging.

Visser, J. en L. Kuiper (samenst.) (2022) Museumcijfers 2021. Amsterdam: Stichting Museum, Museumvereniging.

Verantwoording tekst en beeld

Redactie: De huidige versie van de pagina is meegelezen door Rozemarijn van de Wal (KIEN). Eerdere versies van deze pagina zijn geschreven door Maartje Goedhart en Mutaleni Nadimi en door Shomara Roosblad.

Beeld: Waterfront Willemstad Curaçao (Unesco Werelderfgoed) / Fotografie: Bent van Aeken (via Unsplash).

Feedback gezocht!

Wat vind jij van de Cultuurmonitor? We horen graag wat je ervaring is. Help ons door een korte enquête in te vullen. Alvast bedankt!

Liever later invullen? De link naar deze enquête vind je ook terug op onze homepage.

Naar de enquête