Cultuur in 2024

De cultuursector is na corona opgeveerd maar ziet zich voor nieuwe uitdagingen geplaatst: onzekere financiële perspectieven, een toenemende druk op het subsidiestelsel, een snelle opmars van AI en een steeds verder polariserend maatschappelijk klimaat. Bij alle onzekerheid is het een hoopgevend teken dat het publiek theaters, podia en musea massaal weet te vinden.

Sinds 2021 brengt de landelijke Cultuurmonitor van de Boekmanstichting gegevens samen over het culturele leven in Nederland. In dit overkoepelende hoofdstuk kijken we naar een aantal trends en ontwikkelingen die de culturele en creatieve sector in 2024 hebben bepaald. Deze worden in dit hoofdstuk vanuit alle domeinen en thema’s van de Cultuurmonitor benaderd.

Auteurs: Jan Jaap Knol en Maartje Goedhart

Introductie

De cultuursector in Nederland is continu in beweging. Jaarlijks brengt de Boekmanstichting met de landelijke Cultuurmonitor de belangrijkste ontwikkelingen in kaart. De monitor bundelt data over onder andere de arbeidsmarkt, financiering, infrastructuur, aanbod en bezoek van de culturele sector, en biedt inzicht op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Nieuw in deze editie is de verdere verfijning van indicatoren, waaronder uitsplitsingen binnen de podiumkunsten, data over inkomen na afstuderen en cijfers over diversiteit. Bovendien zijn sommige indicatoren nu ook beschikbaar op COROP-niveau , wat een gedetailleerder beeld biedt van regionale ontwikkelingen. De Cultuurmonitor omvat tien domeinen (Architectuur, Audiovisueel, Beeldende kunst, Design, Erfgoed, Games, Letteren, Podiumkunsten, waaronder Muziek en Theater) en zeven thema’s (Beroepspraktijk, Cultuur en participatie, Cultuur in de regio, Digitale transformatie, Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, Duurzaamheid en Geldstromen).

Een belangrijke toevoeging is de pagina Cultuur en geldstromen, die inzicht biedt in de financieringsbronnen van de sector. Hierin worden geldstromen vanuit overheden, private bijdragen en de eigen inkomsten van de culturele sector geanalyseerd. Daarnaast zijn alle domein- en themapagina’s geactualiseerd. Waar mogelijk is al data over 2024 toegevoegd en zijn de cijfers over 2023 verwerkt, waardoor de Cultuurmonitor een zo actueel mogelijk overzicht biedt van de ontwikkelingen in de sector en een basis vormt voor verdere analyse en beleidsvorming. In totaal biedt het Dashboard meer dan 220 indicatoren op nationaal niveau en ruim 140 op regionaal niveau.

Ondanks de uitdagingen waar de cultuursector voor staat – zoals sterk stijgende kosten, dreigende bezuinigingen bij gemeenten en de nog niet verdwenen zorg over de weer ingetrokken BTW-verhoging – laat 2024 ook zien dat de sector weerbaar is en innovatief. In verschillende domeinen zijn snel tekenen van herstel na de coronaperiode zichtbaar geworden. Zo ligt het museumbezoek weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie, met een stijging in het aantal en aandeel Nederlandse bezoekers. Het aantal theatervoorstellingen en -bezoekers bij een aantal subdomeinen overtreft de cijfers van 2019, en in de architectuurbranche neemt het aantal werknemers de laatste jaren toe. Binnen de audiovisuele sector zorgt nieuwe wetgeving voor een grotere focus op Nederlandse producties. Streamingdiensten blijven groeien, terwijl kwaliteitsproducties meer aandacht krijgen. Ook binnen de muzieksector is er veel innovatie, met experimenten rondom fair pay maar ook zorg over de impact van AI.

Cultureel erfgoed speelt een steeds grotere rol in klimaatadaptatie en verduurzaming. Het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie heeft sinds 2023 cultureel erfgoed als speerpunt opgenomen. En ook wordt inclusie steeds vaker verankerd in het culturele veld. Er zijn initiatieven die vrouwelijke ontwerpers zichtbaarder maken, en musea werken aan herkomstonderzoek, restitutie en teruggave van koloniaal erfgoed. Binnen de podiumkunsten en muziekindustrie zijn er grote stappen gezet op het gebied van sociale veiligheid en eerlijke beloning. Campagnes zoals Ik zet de toon richten zich op het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag, en in de architectuur- en creatieve sector is er groeiende aandacht voor eerlijke betaling en arbeidsvoorwaarden.

De ontwikkelingen in de cultuursector laten zien dat groei niet altijd de enige maatstaf is voor succes. De sector toont veerkracht door zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, samenwerking op te zoeken en vernieuwende initiatieven te ontwikkelen. De Cultuurmonitor 2024 biedt daarmee niet alleen cijfers, maar ook inzicht in de dynamiek en het aanpassingsvermogen van de sector als geheel. Tegelijkertijd opereert de sector in een onrustig en polariserend politiek klimaat waarin weinig ruimte is voor investeringen in cultuur. Besluitvorming over financiering en beleid blijft onzeker, met mogelijke grote gevolgen voor de sector. Deze context wordt hieronder verder uitgediept.

Literatuur

Barneveld, E. et al. (2024) Duurzaamheid in de culturele sector. Wat is de stand in 2024?. Den Haag: Ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap

Berkers, P., F. Kimenai en T. Calkins (2025). Fair pop pilot : op weg naar fair pay voor liveoptredens. Amsterdam: Platform ACCT.

Bos, D. (2025), Bioscoopmonitor 2024. Amsterdam: NVPI.

Bruins, E. (2024) Beleidsreactie op het advies Cultuur natuurlijk van de Raad voor Cultuur, 19 december 2024.

Burghoorn, A. (2024). ‘Cultuurgeld opnieuw verdeeld: ‘In Amsterdam zullen ze zeggen dat we een slachting aanrichten’’. Op: www.volkskrant.nl, 3 juli.

CBS (2024). Hogere werkdruk belangrijkste gevolg personeelstekort volgens ondernemers. Op: www.cbs.nl, 27 augustus.

CBS (2025) Monitor Kunstenaars en andere werkenden met een creatief beroep. Op: www.cbs.nl, 31 maart.

FDN en NVBF (2024a) Samenvatting Kerncijfers jaar 2023. Amsterdam: FDN en NVBF.

FDN en NVBF (2024b) Nederland ging weer volop naar de film in 2023. Amsterdam: FDN en NVBF.

Goudriaan, R. (2024) Gevolgen afschaffing verlaagde BTW-tarief voor cultuur. Op: www.kunsten92.nl, 17 mei.  

Haeren, M. van, H. Sweering en H. Mariën (2024) Vrouwelijke beeldend kunstenaars in Nederland: arbeidsmarktpositie, carrièreverloop, representatie. Amsterdam: Boekmanstichting.

Jorritsma, E. (2024). ‘Geen subsidie voor talentorganisaties in de klassieke muziek’. Op: www.nrc.nl, 9 juli.

Halbersma, R., J. Poort en F. Burema (2024) Raise or fold? Verhoging van de kansspelbelasting en de impact op de publieke belangen. Amsterdam: Atlas Research.

Kunstenbond (2024) Position Paper – Generatieve Kunstmatige intelligentie (AI). Op www.kunstenbond.nl.

Kunsten ’92 (2024a) ‘Eerste reactie op het hoofdlijnenakkoord’. Op: www.kunsten92.nl, 16 mei.

Kunsten ’92 (2024b) ‘Miljoenennota 2025: donkere wolken voor kunst en cultuur’. Op: www.kunsten92.nl, 19 september.

Neele, A. (2024). ‘Artistieke talenten verdienen groeimogelijkheden. Ongeacht de kunstvorm, of waar hun wieg staat’. Op: www.lkca.nl, 26 september.

NVBF (2024) Jaarverslag 2023. Amsterdam: NVBF.

NVBF en NVPI (2025a) Familiefilms en Nederlandse films deden het goed in 2024. Amsterdam: NVBF en NVPI.

NVBF en NVPI (2025b) Samenvatting kerncijfers jaar 2024. Amsterdam: NVBF en NVPI.

PwC (2024) ‘Aanpassingen giftenaftrek per 1 januari 2025’. Op: www.pwc.nl, 18 december.

Raad voor Cultuur (2023) Cultuur natuurlijk, hoe duurzaamheid en cultuur elkaar versterken. Op www.raadvoorcultuur.nl, 14 juni.  

Raad voor Cultuur (2024a) Toegang tot cultuur. Op weg naar een nieuw bestel in 2029. Den Haag: Raad voor Cultuur.

Raad voor Cultuur (2024b) Uitkomst beoordeling raad: ruimte voor nieuwkomers en regio. Den Haag: Raad voor Cultuur.

Raad voor Cultuur (2025) Start adviescommissie artistieke vrijheid. Den Haag: Raad voor Cultuur

Rijksoverheid (2025) ‘Belastingplan 2025: wijzigingen in belastingen voor burgers’. Op: www.rijksoverheid.nl.

Siebe Weide Advies (2024) Podia 2023: jaarcijfers schouwburgen en concertgebouwen in Nederland. Amsterdam: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. 

Vinken, H., B. Broers en H. Mariën (2023) De arbeidsmarktpositie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector. Een verkenning van bestaande cijfers en overzicht van witte vlekken. Tilburg: HTH Research.

Visser, M. (2023) De theatertechnicus installeert nu zonnepanelen en warmtepompen. Op: www.trouw.nl, 14 februari.

VNPF (2024) Poppodium Analyse Systeem. Op: www.vnpf.nl.

Verantwoording beeld

Voorstelling Lehman Trilogy door ITA / Fotografie: Fabian Calis (met dank aan ITA)

Feedback gezocht!

Wat vind jij van de Cultuurmonitor? We horen graag wat je ervaring is. Help ons door een korte enquête in te vullen. Alvast bedankt!

Liever later invullen? De link naar deze enquête vind je ook terug op onze homepage.

Naar de enquête